Makropulos musical

Ondřej Soukup - Gabriela Osvaldová - Peter Abraham

Program

Inscenace

Píše se rok 1922, za dvě hodiny nastane půlnoc. V čerstvě otevřené pražské Lucerně začíná silvestrovská show, jejíž hlavní hvězdou je excelentní zpěvačka Emilia Marty. Než přijde Nový rok, dokáže tato záhadná femme fatale obrátit život naruby prakticky každému, s kým se setká. Tentokrát ale nekompromisně sleduje svůj vlastní zájem, díky němuž je naživu už tři sta let – Věc Makropulos. Jak skončí honba za elixírem mládí? Co se stane, když porušíme přírodní zákony? Jak moc je krása lidského života ovlivněná tím, že nejsme nesmrtelní?
Slavnou hru Karla Čapka o prolhanosti touhy po věčném mládí upravil Petr Abraham do podoby muzikálového libreta, kde Emilia Marty zpívá o lásce, samotě, slávě i krachu své unavené duše. Cynické a bolavé revuální písně pro ni napsala jedna z nejznámějších autorských dvojic současnosti – Ondřej Soukup a Gabriela Osvaldová. Tedy i po sto letech od své světové premiéry Čapkovo drama stále žije a vzhledem k pokrokům, jichž od té doby lidstvo a jeho medicína dosáhly, může dnes působit dokonce ještě naléhavěji, až nesmrtelně.

Petra Janečková byla za roli Emilie Marty v užší nominaci na Cenu Thálie 2023

Hrají členové Východočeského divadla Pardubice:

Petra Janečková, Martin Mejzlík, Štěpán Pospíšil, Tomáš Lněnička, Zdeněk Rumpík, Josef Pejchal, Ladislav Špiner, Radek Žák, Karolina Šafránková, Ludmila Mecerodová a další.

Délka představení: 140 minut.